Katoenen Kleding: Ademend, Comfortabel en Duurzaam.

Katoen is nog altijd de meest gebruikte en geliefde stof voor kleding. Ondanks dat er veel concurrentie is van synthetische stoffen en andere soorten textiel. Waarom blijft katoen zo geliefd en hoe wordt deze stof gemaakt? Je leest het hier! 

Wat is katoen?  

De katoenplant - Gossypium

Katoen komt van een plant. Deze plant wordt elk jaar opnieuw gezaaid en kan in 3 maanden groeien tot een struik van ongeveer 1,5 meter hoog. Er ontstaan witte of lichtgele bloemen. Deze bloemen worden na een tijdje roze-rood en vallen na enkele dagen al van de plant af. Het vruchtbeginsel blijft over en rijpt in 2 maanden tot een zaadbol. De zaadbol springt na een tijdje open en hier komt een witte/zachtgele pluizige massa uit waar weer zaadjes in zitten. 

Pluis van de katoenplant - de basis voor katoen

Het pluis is eigenlijk bedoelt om de zaadjes door de wind te verspreiden. Echter is deze pluis ook de basis voor de katoenindustrie. Het pluis wordt geplukt en de zaadjes worden verwijderd. Dit wordt ook wel geëgreneerd katoen genoemd. 

Hierna blijven de ruwe katoenvezels over. Deze vezels worden eerst tot draad (garen) gesponnen en kunnen daarna gebruikt worden om te weven of breien. Dit gehele proces werd vroeger handmatig gedaan, maar sinds de industriële revolutie (ongeveer 1735 in Engeland) wordt dit gedaan met machines (machinaal spinnen en weven). 

Kwaliteit van katoen

De handelswaarde van katoen wordt gemeten aan de kwaliteit van katoen. Hier zijn verschillende factoren van belang; 

1. De kleur - Hoe witter de vezels zijn hoe beter het katoen is. 

2. De dikte - Fijnere vezels zijn soepeler en dus beter

3. De lengte - Wanneer de vezels langer zijn, kan er sterker garen van gesponnen worden. 

Katoenproducenten kweken om deze redenen dan ook zoveel mogelijk katoenplanten die deze vezels opleveren. 

De voordelen van katoen

Makkelijk te onderhouden 

Katoen hoeft niet speciaal verzorgd te worden en kan gewoon gewassen worden in de wasmachine. Daarnaast is katoen makkelijk te strijken en kan de stof tegen de warmte van het strijkijzer. 

Verschillende kleuropties

Katoen kan makkelijk gekleurd worden door verven (in een verfbad) of bedrukken (een of meerdere kleuren op het katoen afdrukken). Hierdoor is katoen in vrijwel alle kleuren beschikbaar.

Warm en fris tegelijkertijd

Doordat katoenvezels allemaal dunne holle buisjes zijn, werken deze heel goed als warmtegeleider. Ook kunnen de buisje zich vullen met vocht, waardoor zweet meteen wordt opgezogen. Wist je dat katoen tot wel 20% van het eigen gewicht kan opnemen aan vocht voor het echt pas vochtig aan gaat voelen? Hierdoor is katoen ook geschikt voor ondergoed, vrijetijdskleding en/of badtextiel. 

Veel mogelijkheden tot afwerking

Katoen kan op eindeloos veel manieren afgewerkt worden zoals krimpvrij, kleurecht, vlekwerend, waterafstotend, kreukvrij en ga zo maar door! 

Duurzaam - lang te gebruiken

Katoen is een duurzame stof. Dit komt omdat de katoenvezels van zichzelf heel sterk zijn. Hierdoor slijt een kledingitem van katoen niet gauw. Katoen biedt dus een langdurige kwaliteitsgarantie en is als kledingitem lang te gebruiken. Goed voor het milieu en je portemonnee dus!

Katoen mengen met andere stoffen

Hedendaags wordt katoen ook vaak gemend met een andere natuurlijke of synthetische stof. Deze stof zorgt vaak voor nog meer draagcomfort of een speciaal kleureffect. De mix van katoen met elasthaan bijvoorbeeld wordt vaak gebruikt, ook in onze collecties, doordat dit de stof heel elastisch en vormvast maakt. 

Katoenen items bij College Style

Ook wij zijn fan van katoen omdat het ademend en comfortabel is, maar ook omdat de stof veel mogelijkheden biedt. Daarom vind je bij vrijwel alle merken in de collectie artikelen gemaakt van katoen, of katoen gemengd met een ander materiaal. 

Het merk Belle By Beau

Belle By Beau valt onder het merk Beau Basics en is een prachtige collectie met items die voor een groot deel (95/100%) uit katoen bestaat. Tops, rokken, broeken en blazers. De collectie bestaat uit verschillende items en zijn ook erg leuk met elkaar te combineren. 

Draag de Clinge Skirt Dessin met de bijpassende Crew Jacket Dessin. Of draag de items uit de collectie stoer met de prachtige Curacao Top

Je bent succesvol ingeschreven!
Deze e-mail is al geregistreerd
ico-collapse
0
Recent bekeken
ic-cross-line-top
Top
ic-expand
ic-cross-line-top